Impulsief shoppen, is dat goed of slecht?

Stel je voor, je gaat een dagje uit op zoek naar wat leuks om te kopen. Je ziet opeens een hele mooie T-shirt, en je koopt het gelijk! Is dit een goed, of is dit een slecht idee? Het korte antwoord is: Het is volledig jouw mening! Het lange antwoord is wat moeilijker. Als je iets gekocht hebt dat je leuk vindt, zoals bijvoorbeeld een merk kleding als Stone Island of anders, is er vaak niets aan de hand. Terwijl als je opeens een T-shirt koopt alleen maar omdat het er interessant uit ziet, is er kans dat je eventjes moet nadenken of je het wel moet kopen.

Hoe voorkom je impulsieve aankopen?

Wij houden ervan om producten te kopen, zelfs als we weten dat we het niet nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes, boeken, films, en kleding. Dit komt niet omdat wij slecht zijn met geld, maar omdat we vergeten de voordelen en nadelen te vergelijken. Als je net zoals vorige alinea mooie kleding koopt zoals bijvoorbeeld merk kleding als Mason Garnments, denk je eerst aan hoe mooi de kleding is, en pas later merk je: ik ben opeens 100 euro lichter! Je kan impulsieve aankopen voorkomen door simpelweg alle voordelen en nadelen te bedenken, zo krijg je ook een beter beeld van wat je koopt!

Je hebt iets impulsiefs gekocht, wat nu?

Als je iets hebt gekocht kan je het altijd terug brengen als het een fysiek product is, maar voor veel personen is dit meer moeite dan het waard is, zeker als je pas realiseert dat je een slechte keuze heb gemaakt weken na de aankoop. Deze momenten moet je zien als leermomenten, waarom is het product wat je gekocht hebt niet leuk meer? Als je dit weet, weet je snel al wat je de volgende keer moet vermijden. Een impulsieve aankoop is niet slecht, als je maar weet dat je het niet altijd terug kan brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *